Black Friday etablerade sig i Sverige först under 2010-talet. Innan dess hade många svenskar bara hört talas om den extrema rea-hysterin i USA. Numera är Black Friday en välkänd och populär shoppingdag även här och räknas som en av årets största.
Det har dock utvecklats från att vara en enda dag med rabatter till att många butiker numera sträcker ut erbjudandena över hela ”Black Week” och i vissa fall till och med ”Black Month”.
Kort fakta om Black Friday
Black Friday infaller alltid den fjärde fredagen i november och dagen efter Thanksgiving. Dagen har bland annat signalerat starten för julhandeln, och den har sedan dess växt till ett globalt fenomen där både fysiska och onlinebutiker erbjuder sina bästa rabatter.
Så tros shoppinghysterin ha startat
Det finns delade meningar om varför Black Friday heter just Black Friday. En del menar att det kommer från butikerna som vände sina röda förlustsiffror till svarta vinstsiffror med hjälp av reaförsäljningen. Vissa menar att uttrycket härstammar från Philadelphia på 1960-talet. Eftersom Thanksgiving alltid infaller dagen före Black Friday, anser vissa att amerikanerna gav sig ut för att röra på sig och handla, vilket resulterade i kaos på gatorna. För att förhindra detta så började polisen kalla denna dag för just ”Black Friday” för att skrämma bort folk för att shoppa. Vad som är sant eller inte lämnas oklart.
Inte så billigt som man tror
Att butiker höjer priserna inför Black Friday är inget nytt, men sedan år 2022 tillkom en ny lag för att förhindra bluffreor. Det innebär att affärerna måste ge information om sina produkters lägsta pris de senaste 30 dagarna. Det har gjort att handlarna måste hitta en ny strategi. I stället är det inte helt ovanligt att de höjer priserna innan dessa 30 dagar börjar räknas.
Dödlig utgång och skador
Kanske har du sett bilder eller videoklipp som har visat på ett stort kaos när butikerna har öppnat för dagen när Black Friday faller in. Faktum är att människor har mist livet och skadat sig i samband med trängsel och slagsmål över erbjudanden. Detta har gjort att många företag i stället satsar på rea online.
”Give Back Friday” och ”Buy Nothing Day”
Black Friday har fått kritik för att uppmuntra till överkonsumtion och onödigt slöseri.
För många är det svårt att stå emot reahysterin även om man försöker spara pengar eller tänka på klimatet. Därför har rörelser som ”Give Back Friday” och ”Buy Nothing Day” vuxit fram som en motreaktion.
Det här bör du fundera på innan du shoppar
Först och främst…
Fundera på om du verkligen behöver något nytt. Och om du verkligen behöver det – finns det ett grönare alternativ? Planera ditt köp i förväg och gör en lista över vad du faktiskt behöver innan du börjar handla. Detta hjälper dig att undvika onödiga impulsköp, men ger dig också tid för research för att se om varan finns på second hand.
Jämför priser
Använd prisjämförelsesajter för att se om rabatten verkligen är så bra som den påstås vara.
Kan du ångra dig?
Hur ser det ut för dig om du vill ångra, lämna tillbaka eller byta en vara? Om du handlar på nätet har du nästan alltid 14 dagars ångerrätt. I butik erbjuds du ofta bytesrätt eller öppet köp, men det är frivilligt för butiken att göra det.
Håll dig till din budget
Det är lätt att lockas av ”erbjudanden”, men sätt ett maxbelopp för hur mycket du är villig att spendera och håll dig till det.
Tänk hållbart
Överkonsumera inte. Kolla in butiker som erbjuder reparationer, second-hand-varor eller andra hållbara alternativ under Black Friday.
Med rätt strategi kan Black Friday bli ett tillfälle att göra riktigt bra fynd – utan att varken din ekonomi eller miljön tar för stor skada. Vad kommer du att göra i år?