fbpx
topborn seo

Sökmotoroptimering
- SEO.

SEO/Search Engine Optimization handlar om att synliggöra företags hemsidor i Googles sökresultat. När potentiella kunder söker efter produkter eller tjänster på Google så är det väldigt viktigt för företag att synas där.

Google är världens största sökmotor och bara i Sverige görs det över 50 miljoner sökningar per dag. Vi är ständigt uppkopplade med våra mobiler och en majoritet av alla konsumenter googlar för att hitta produkter och tjänster. Därför strävar många företag efter att bli nummer ett i Googles sökresultat. Med ökad trafik till er hemsida så har ni större möjligheter att konvertera besökare till kunder. Vi har stor kunskap inom SEO och arbetar med kontinuerlig sökmotoroptimering för att ert företag ska rankas högre på Google.

Med över 10 år i branschen är vi experter på digital marknadsföring. Vi har under åren utvecklat unika strategier för att skapa sökmotoroptimering som ger bra resultat till ert företag. Vi har spetskompetens inom SEO, sökordsanalys och länkstrategier. Vi är en SEO-byrå med tjänster som hjälper både stora och små företag att öka sin försäljning och få fler kunder online.

Lyckas med sökmotoroptimering 2024 – Den ultimata guiden!

Har du någon gång gjort en sökning på Google? Antagligen är ditt svar ja. Under 2020 använde 6 av 10 personer Google dagligen, och av alla sökningar som görs i Sverige använder 97% Google. Utöver Google finns det en mängd andra sökmotorer som också används. Så om du har en hemsida för ditt företag vill du såklart att den ska komma högt upp i resultatlistorna när någon söker efter den tjänsten du erbjuder. Det är där sökmotoroptimering kommer in i bilden. Den här guiden hjälper dig att lyckas med sökmotoroptimering (SEO) och på så sätt öka trafiken till din hemsida.

Att sätta sig in i SEO kan kännas som ett oöverstigligt berg, men tveka inte! Med lite motivation och en ultimat guide visar vi dig vägen. Visste du till exempel att det varje dag görs 55 miljoner googlingar i Sverige? Att investera lite tid i ditt företag genom att sätta dig in i sökmotoroptimering kan leda till att din hemsida hamnar högst upp i resultatlistorna. I slutändan kan det leda till att potentiella kunder hittar till dig och din verksamhet fortsätter att gå framåt. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan lyckas med SEO!

SEO Basics.

Det finns tre huvudaspekter att sätta sig in i när det kommer till att förstå grunderna i sökmotoroptimering: teknisk SEO, content SEO och länkbygge.

Teknisk SEO innebär främst att man arbetar med källkod, laddtider och funktioner för att på ett strukturerat sätt beskriva data. För att bli bra på detta behöver du förstå Google och sökroboten Googlebot. Det du vill i slutändan är att Googlebot snabbt ska kunna läsa in informationen som finns på sidorna på din hemsida. Google vill optimera användarupplevelsen för den som har gjort sökningen, så att den personen hamnar på sidor som är snabba, mobilanpassade och fria från fel.

Content SEO är fokus på hemsidans innehåll. Google vill ge sina sökare ett så bra resultat som möjligt, och ställer därför höga krav på innehållet. Detta innefattar bland annat att sätta bra rubriker, så att Google förstår att en sida handlar om den frasen du vill att den ska synas på. Har du till exempel en flyttfirma så kan en rubrik vara ”Vi är flyttfirman för dig!”. Där är själva sökfrasen ”flyttfirma” med i rubriken, vilket påverkar vilken plats du hamnar i träfflistan. Detta gäller på resten av sidan, som till exempel i informationstexter och produkttexter. Google håller även koll på om texterna är tagna från någon annan hemsida, så se till att skriva unika texter.

Ett bra länkbygge är grundläggande inom sökmotoroptimering. Detta kallas även för off-page. Det innebär att andra hemsidor länkar till dig. Genom att skapa innehåll som är delbart, som till exempel undersökningar. Du kan också ta kontakt med hemsidor som kanske är intresserade av det innehåll du har, och be dem länka till din hemsida som originalkälla. Du kan också kontakta de verksamheter du samarbetar med vanligtvis, och be dem länka till din hemsida som till exempel ”partners”.

Sökmotorer – vad är det?

Sökmotorer är den tjänst som används för att hitta innehåll på internet. Sökmotorn söker igenom innehåll som har det ord eller den mening som en person har skrivit in i sökrutan. Sedan presenteras resultaten för personen i en träfflista.

google2 1Idag är Google den absolut mest använda sökmotorn. Under år 2020 utfördes 87,5% av alla internetsökningar via Google. På andra plats kommer Bing, som står för 6% av alla sökningar på internet. Tredje platsen går till Yahoo, som har 2% av sökmarknaden.

En sökmotors arbete består av tre huvuddelar:
Crawling: Sökmotorn söker efter innehåll på internet och tittar över innehållet eller koden på varje adress den hittar.

Indexering: Sedan lagrar och organiserar sökmotorer den information som har hittats.

Ranking: Sökmotorn anger de delar av innehållet som bäst stämmer överens med sökarens fråga eller ord. Detta innebär ofta att resultatet sorteras efter mest relevans.

För att en sökmotor ska ranka din hemsida högre finns det olika rankingfaktorer. Att sätta sig in i detta är ett effektivt sätt att förbättra sin sökmotoroptimering.

Tre viktiga rankingfaktorer:

Mobile first – Användarvänligheten för mobilen är en viktigt rankingfaktor. Allt fler surfar från sina mobiler, vilket gör det viktigt för hemsidor att vara optimerade för mobila enheter. En sökmotor letar efter hemsidor som är mobilvänliga och rankar dessa högre än de som inte är anpassade för mobilanvändande.

High quality content – Innehållet på en hemsida är en annan viktig rankingfaktor. Definitionen av vad just högkvalitativt innehåll är kan skilja sig åt från bransch till bransch, men syftet är det samma. Det går ut på att publiceringen av innehåll ska hålla kvar besökaren så länge som möjligt, och få dem att komma tillbaka. Det en sökmotor bland annat letar efter är innehåll som är skapat för användaren, inte för sökmotorer, unika hemsidor och webbplatser som engagerar besökaren.

Page speed – En av de allra viktigaste rankingfaktorerna är sidans laddningshastighet. Det handlar om hur lång tid det tar för hemsidan att ladda från och med att användaren klickar på sidan. Google letar efter sidor som laddas på mindre än tre sekunder för användaren, och rankar dessa högt.

 

performance 1

Sökord och research.

Nu är det dags att analysera vilka sökord du vill att din hemsida ska rankas högre med på sökmotorer. Utifrån dina sökord kan du sedan anpassa ditt innehåll och texter för att dina potentiella besökare ska kunna hitta dig. Därför är det viktigt att verkligen förstå vilka sökord dina kunder kommer att använda. Om fel ord används på din hemsida kan du gå miste om dessa potentiella kunder.

Så hur gör man en sökordsanalys då?

1. Målsättning
Börja att fundera på din målsättning med SEO. Vilka är dina aktuella och potentiella kunder och vad söker de efter? Vad är unikt för din verksamhet?

2. Lista över sökord
Försök att komma på vad din målgrupp är ute efter. Vilka ord söker dem på? Skriv ner alla sökord du kommer på.

3. Lokala sökord
För att vinna över konkurrenter behöver du finnas där dina kunder finns. Genom att använda lokala sökord som till exempel att du nämner den stad där du befinner dig i en ”om oss” del på hemsidan. Du kan också nämna staden i titlar och beskrivningar. På så sätt kan din verksamhet kopplas till ditt område.

4. Analysera konkurrenter
Ta reda på hur konkurrensen för dina valda sökord ser ut. Det gör du genom att söka på sökorden på Google. De resultat som hamnar längst upp är dina största konkurrenter för dina sökord.

5. Long tail sökord
Detta är sökord, eller fraser, som består av tre-fyra ord. Dessa är dessutom mer specifika än vanliga sökord, vilket innebär att de är lättare att ranka högt på grund av att konkurrensen blir mindre.

Onpage – tekniska bitar på hemsidan.

Utöver textinnehållet så finns det en del tekniska faktorer som kan göra att din hemsida rankas högre. Nedan listas några av de viktigaste:

Titel.

Tänk på att ha ditt huvudsökord som en del av titeln. Detta är det som sedan syns på Google, så det blir som en slags representant för din hemsida. Genom att ha ditt huvudsökord i titeln blir det tydligt för sökmotorn vad innehållet på din hemsida är.

sökmotoroptimering

 

Rubriker.

Rubrikerna behöver vara relevanta för både sökord och innehåll för att optimera din SEO.

Struktur.

För att besökare och sökmotorer enkelt ska kunna hitta den information de letar efter på din hemsida behöver den vara strukturerad på ett logiskt sätt.

Det behöver inte vara överdrivet ambitiöst. Ett tips är att varje sida som du lägger ut på hemsidan inte är mer än 2 klick från startsidan. Det här gör det enkelt och lättnavigerat för dina besökare att snabbt hitta information.

Ett annat sätt att strukturera upp sin hemsida är att ställa in permalänkar utifrån en logisk struktur. Inom SEO är URL:er viktiga för de hjälper besökare och sökmotorer att förstå vad webbsidan handlar om. URL:er bör innehålla titeln på sidan, och kan även inkludera dina viktigaste sökord. Detta är ett viktigt steg för en lyckad sökmotoroptimering!

Innehåll.

Tänk på att även om du optimerar dina texter för sökmotorer, så ska innehållet först och främst vara skrivet för din målgrupp. Det här är en balans som är viktig att hitta. Sökmotoroptimeringen kan göra att dina potentiella kunder hittar till din hemsida, men sedan måste innehållet vara så förtroendeingivande och intressant att de stannar kvar.

Tänk igenom vilka frågor dina kunder ställer sig, och försök svara på dessa möjliga frågor i ditt innehåll. Vissa hemsidor har en undersida för ”Vanliga frågor”, men det är även något som kan inkluderas i dina vanliga texter.

En viktig regel är att inte ha så kallat ”duplicerat content”, alltså att du inte använder samma texter eller innehåll på flera av dina sidor. Sökmotorer ser igenom detta, och det gör även besökare. Gör dina texter unika och intressanta!

Interna länkar kan hjälpa sökmotorer att förstå din hemsidas struktur. Det kopplar ihop en sida med en annan, på samma hemsida. Det kan exempelvis vara via en meny, att ett speciellt ord i en text länkar till en annan undersida, eller genom länkar längst ner på sidan.

Core web vitals
Web Vitals är ett initiativ från Google. Det ska ge vägledning kring vilka mätetal som är viktiga att lägga fokus på, utifrån användarupplevelsen. Det finns tre mätetal:

Largest contentful paint (LCP) – Detta är tiden det tar att få fram det viktigaste innehållet på en sida. Om laddningstiden är snabb tyder det på en bra användarvänlighet.

First input delay (FID) – Tiden som går från att besökaren interagerar på sidan, till exempel klickar på en klapp, tills att hemsidan ger respons.

Cumulative layout shift (CLS) (visuell stabilitet) – Ett mått som visar hur mycket oväntade förändringar som händer i sidans layout. Till exempel kan man ha varit med om att en sida förändras precis i det ögonblick man klickar på en länk, och därför hamnar på fel plats. Om värdet är lågt visar det på en högre användarvänlighet.

Om du vill kolla upp hur din hemsida sköter sig utifrån detta verktyg kan du hitta dina mätetal i Serach Console —> Core Web Vitals. När du har analyserat mätetalen och sett vilka mönster som Google har reagerat på kan du använda till exempel Page Speed Insight för att förhöja upplevelsen för användaren av dina sidor.

Rich snippets.

Schema markup/Structured data
Voice search

Rich snippets ger en förhandsvisning av sidan som Google rankar som mest relevant för sökningen. Det är alltså ett utdrag av din hemsida. Det kan vara lite extra text, en bild eller någon annan data som Google anser är relevant för den som söker.

Google har några krav för att du ska få ökad chans till att få ditt innehåll visat som rich snippets. Till att börja med måste du tydligt strukturera innehållet med hjälp av schema markup. För detta finns det olika verktyg du kan använda. Ett av de mest populära är ”Google’s structured data Markup Helper”. Du kan även använda Schema.org. Där märker man helt enkelt upp den information som finns på sina sidor, vilket gör det tydligare för Google att kunna tolka innehållet. Det i sin tur leder till att dina sidor presenteras bättre vid Google-sökningar.

Voice search blir allt vanligare, alltså att man som sökare ställer en fråga med sin röst istället för att skriva med text. Genom att strukturera din data och tagga upp frågor och svar kan vara en stor fördel för att rankas högre vid röstsökningar.

Visuella sökningar.

En visuell sökning är att man söker via sin kamera istället för att skriva text i sin sökning. Genom att använda Google Lens kan du till exempel fota eller ladda upp en bild på ett par skor du gillar, istället för att söka på den modellen. Denna form av sökning ökar stadigt, och därför är det viktigt att försöka hänga med på den här resan.

En av de viktigaste plattformarna, speciellt inom e-handel, är Pinterest Lens. Där samlar en sökare inspiration, men kan också utifrån plattformen direkt köpa den produkt de letar efter. Visste du att Pinterest kan identifiera mer är 2,5 miljarder objekt och att 80% av användarna av Pinterest börjar med att söka visuellt innan de börjar handla? Detta visar tyngden av visuella sökningar.

Den andra plattformen är Google Lens, som vi var inne på tidigare. Deras motto är ”Sök vad du ser”, vilket enkelt förklarar vad sökningen går ut på. Google Lens kan känna igen mer än 15 miljarder produkter.

För att optimera för visuella sökningar kan du utnyttja Alt-taggar, vilket är texten som beskriver en bild. Den bakas in i HTML på sidan där bilden finns.

Det kan se ut så här:

screenshot 2022 03 28 at 082840

I detta vill du försöka ha med de nyckelord du sökoptimerar för. Försök också att beskriva bilden så att man kan förstå vad bilden visar, utan att faktiskt se den. En annan viktig faktor är bildens filnamn. Se till att även det innehåller dina viktigaste sökord. Om du vill sökoptimera din hemsida och vara relevant även i framtiden är det viktigt att lägga ner lite tid på att optimera din hemsida för visuella sökningar.

Länkar.

Ytterligare en faktor för att få högre ranking på träfflistor är att ha ett väl genomtänkt länkbygge. När det kommer till detta är både interna och externa länkar relevanta.

Interna länkar leder till att din hemsida blir mer användarvänlig. Istället för att besökaren behöver leta sig runt på hemsidan för att hitta det innehåll den letar efter, så finns länkar direkt i innehållet besökaren läser. Så om din hemsida handlar om en snickarfirma och det finns en text om de tjänster som erbjuds, kan en intern länk läggas in i en text där det står ”Kontakta oss”. Länken leder direkt vidare till kontaktinformation, och besökaren har inte själv behövt leta efter kontaktuppgifterna. Genom interna länkar interagerar din besökare mer med hemsidan.

Det finns två typer av externa länkar, länkar ut från din sida och länkar in till din sida. Det förstnämnda innebär att du länkar vidare till andra sidor med relevans för det ämne besökaren är intresserad av. Det ökar ditt digitala fotavtryck, samtidigt som du visar att du bryr dig om dina besökare. Tänk dock på att målet är att behålla besökaren på din egen sida så länge som möjligt så länken bör i så fall öppnas i en ny flik eller i ett nytt fönster.
Den andra typen av externa länkar är sådana som leder in till din egen sida och dessa är ur SEO-synpunkt de allra viktigaste. Det är dessa länkar som i längden kan påverka din egen domain rating och tillförlitlighet i Googles ögon, och därigenom öka chansen till bättre positionering.

Domain rating – Domain rating är ett mätvärde som inte kommer från Google, men som är baserat på deras punkter för en domäns värde. Man kan genom Domain Rating mäta hur trovärdig eller stark en domän är. Ju högre Domain Rating en sida har desto starkare anses domänen vara och värderas troligen högre i Googles ranking. Mätvärdet går från 0 till 100, där 100 är det starkaste. Att ha med sig är däremot att olika SEO-verktyg använder olika rating-system och att inget av dem ger dig en 100-procentig uppfattning om hur Google kommer värdera din sida .

URL rating – URL Rating visar styrkan på en sidas länkprofil, där skalan går från 0 till 100. Skillnaden mot Domain Rating är att det där är själva domänen som mäts, och här är det domänens enskilda sidor som graderas.

Länkbygge med hög kvalitet.

När det kommer till länkbygge handlar det inte om att ha så mycket länkar som möjligt, utan att ha så hög kvalitet som möjligt på de länkar som används. Det finns således en mängd aspekter att ha i åtanke:

  • Att inlänkar kommer från en sida som själv har inlänkar från högt värderade domäner
  • Att länkarna kommer från sidor med relaterat innehåll
  • Att sidan de kommer från har samma språk
  • Att de kommer från en sida som inte finns i samma kluster av sidor
  • Att det är en länk med relevant ankartext
  • Att sidan som länken kommer från inte har för många utlänkar
  • Att sidan där länken finns innehåller andra länkar som leder till sidor som Google rankat högt
  • Att texten intill länken är relevant för innehållet på din sida

Verktyg att använda sig av.

Ahrefs – ett allsidigt verktyg inom SEO, där du kan analysera och optimera din hemsida och även få utbildning för att vidareutvecklas inom sökmotoroptimering.

Google keyword Planner – Få inspiration till vilka sökord som är relevanta för dina tjänster eller produkter, se hur många sökningar ett specifikt ord får per månad och mycket mer.

Google Search Console – Hjälper dig att ha koll på och ha kvar din placering i sökresultatet på Google. Det enda som behövs är ett Google-konto. Med detta verktyg blir det lättare att förstå hur din hemsida visas på Google, och hur du kan förbättra resultatet.

Google Analytics – Ett statistik-verktyg som hjälper dig att få bättre koll på dina besökare på hemsidan.

Sitechecker – Få en detaljerad rapport avseende sökmotoroptimering med en checklista för hur du kan förbättra din hemsida och ranking på Google. Finns både som gratis- och betalversion.

TopBorn kundportal – Det bästa verktyget för att få hjälp inom alla ämnen. Få enkla och smidiga guider inom sökmotoroptimering, Analytics och annat för att optimera din hemsida.

Frågor och svar.

Vad är det viktigaste att tänka på inom sökmotoroptimering?

Det viktigaste, om du är ny inom SEO, är att först börja med att analysera vart du och din hemsida befinner sig idag, vad du har för mål samt vilka styrkor och svagheter hemsidan har. Sedan låter du den analysen ligga till grund för arbetet därefter.

Hur vet jag vilka sökord mina konkurrenter använder?

Analysera deras titlar och underrubriker. Det är i dessa som de viktigaste sökorden bör ligga, så därför är många noggranna med just detta.

Hur snabbt kommer jag att se effekt?

Det beror på vilken effekt du vill ha! Men man kan säga att det finns tre olika effekter. Dels sökordspositioner, det vill säga att din hemsida klättrar i positioner på träfflistorna hos Google. Detta leder i sin tur till ökad trafik till hemsidan, vilket i slutändan kan leda till ökad försäljning. Hur snabbt detta kommer att hända beror på olika omständigheter, bland annat hur konkurrensen inom ditt område ser ut. Sökmotoroptimering är ett arbete som aldrig tar slut, men ge inte upp så lovar vi att du kommer att se resultat.

Har du fler frågor eller funderingar? Hör av dig till oss på info@topborn.se så svarar vi på dina frågor!

Snabba SEO tips.

  1. Börja med analysen! Vad är ditt mål, vilka är dina kunder och vilka ord söker dem på?
  2. Använd och sätt dig in i de olika verktyg som finns! Det finns många gratisversioner som kan hjälpa dig oerhört mycket med din sökmotoroptimering.
  3. Ge det tid! Sökmotoroptimering är ett konstant pågående projekt, så ha lite tålamod och ta en sak i taget. Med tiden kommer du märka resultat av ditt arbete!

Nå nya kunder med sökmotoroptimering.

Vill ert företag rankas högre på Google?
Vi hjälper företag med sökmotoroptimering och fokuserar på sökord som hjälper potentiella kunder att hitta produkter och tjänster. När en kund googlar på till exempel ”rörmokare” eller ”städfirma” och staden de bor i så kommer de mest relevanta resultaten att synas på Google. Lokal sökordsoptimering är ett sätt för företag att öka sin kundbas i sin stad. Våra strategier för sökmotoroptimering ger alla sorters företag större möjligheter att synas och öka sin försäljning. 

Med hjälp av våra strategier kommer ert företag att öka era intäkter, nå fler kunder och helt enkelt bli ett mer synligt företag. Vårt strategiarbete inkluderar flera olika tillvägagångssätt som gör att Google noterar er hemsidas värde och relevans. Vi utför sökordsanalyser, relevansoptimering och länkstrategier för att ert företag ska nå högre höjder. Genom hårt arbete gör vi alltid vårt bästa för att förbättra er hemsidas digitala marknadsföring. 

Vi arbetar med er hemsidas struktur och design för att hjälpa Google att se relevansen i er webbplats och lyfta den vid sökningar som motsvarar era produkter och tjänster. Vi ser helt enkelt till att Google fastställer ert företags relevans för potentiella kunder vid Google-sökningar.

När ert företag anlitar oss för sökmotoroptimering så är ni i trygga händer. Vi finns alltid nära till hands och arbetar för att ge er varaktiga och välplanerade resultat. Hör gärna av er till oss så berättar vi mer om upplägget och hur vi kan hjälpa ert företag att nå framgång.

Få ditt företag att synas på Google.?

Syns ni när konsumenter söker efter era produkter och tjänster på er ort? För att er hemsida ska hamna högst upp på Google krävs god SEO. Kontakta oss för att synliggöra ert företag på Google.

Få en gratis analys av er hemsida.

FRON MOUNTAIN

SEO för ett bättre resultat på Google.

Google är inte bara en sökmotor, utan fungerar även som en marknadsplats för företags produkter och tjänster. Alla företag hade mått bra av att nå Googles topplista för att finnas som ett alternativ och synas först. Vi har effektiva strategier och mätbara resultat. Med spetskompetens inom sökmotoroptimering kan vi se till att er hemsida upptäcks av fler potentiella kunder. Vilken ranking har ert företag idag i Googles sökresultat om man söker efter information om er bransch i er stad? Vi hjälper er högre upp på Googles listor med relevanta sökord.

Genom mångårig erfarenhet av Googles ranking-faktorer har vi etablerat framgångsrika strategier för att företag ska rankas högre i sökresultaten. All erfarenhet och kunskap som vi har samlat på oss under åren hjälper oss att förbättra era positioner på Google.
WHITE ARROW

Om seo

big mountain seo20

SEO – Hur går det till?

Sökmotoroptimering handlar om att skapa relevans och värde vilket i sin tur leder till högre exponering på Google. För att skapa strategisk SEO så utgår vi från en process med tre huvudelement:
  • Sökordsanalys
  • Relevansoptimering
  • Länkstrategi

Vi börjar med att välja ut sökord som beräknas ge bäst resultat för ert företag. Bedömningen görs utifrån relevans, sökvolym och konkurrens inom er bransch. Målet är att hitta de sökord som kommer att generera flest klick till er webbplats. När vi har sammanställt era sökord kommer vi sedan att analysera er hemsidas struktur. Därefter utvecklar vi er länkstrategi. Med hjälp av välskrivet innehåll och länkar till er webbplats kommer Google att ranka er sida högre på sina resultatlistor.

Med hjälp av rätt sökord ökas trafiken till er webbplats och möjligheten att nå fler potentiella kunder. Det är flera faktorer som påverkar valen av sökord och deras relevans för er. Det beror på ert företags branschområde och var er verksamhet är aktiv. Det är en balans mellan frasernas sökvolym och hur de överensstämmer med er webbplats och de produkter och tjänster ni erbjuder.

Målet är att välja sökord som kunder söker efter på Google. Breda sökord kan bidra till kvantitativ exponering men snävare sökord leder ofta till större chans att synas vid rätt tillfälle. I många fall leder det till en högre konverteringsgrad, där besökare blir till betalande kunder.

Slutligen är det också viktigt att bedöma sökordens konkurrens. Om en fras genererar tusentals, eller till och med miljontals träffar så kan det minska mängden trafik i jämförelse med sökningar som resulterar i färre träffar. Vi hjälper er att bedöma vilka sökord som generar bästa möjliga resultat för er.

Kort beskrivet så görs detta för att hjälpa Google och övriga sökmotorer att se relevansen och förstå webbplatsens innehåll och syfte. Man ser över sidans struktur och text för att förbättra och förtydliga dessa för sökmotorerna.

Det vi tittar på i det här skedet är många faktorer som påverkar slutresultatet, men fem viktiga fragment av helheten är exempelvis:

  • Webbplatsens titel
  • Webbplatsens texter
  • Webbplatsens rubriker
  • Webbplatsens struktur
  • Att innehållet på sidan är användarvänligt

Länkstrategi, eller OffPage, handlar om de yttre faktorerna som påverkar en hemsida. Det är ett avancerat optimeringsarbete med syftet att ge er webbplats mer kraft. Genom att skapa externa länkar till er webbplats skapar vi högre relevans i Googles ögon.

Det handlar inte bara om mängden länkar utan även texternas karaktär och innehåll. Länkstrategi är väldigt viktig för att er SEO ska bli framgångsrik. Det är också det mest omfattande arbetet inom sökmotoroptimering. Många relevanta länkar med bra kvalitet gör att Google uppmärksammar er hemsidas värde. Länkar av rätt karaktär och innehåll skapar kraft vilket leder till bättre optimering på Google. Google ser länkar till er hemsida som rekommendationer vilket sökmotorn analyserar som positivt. Länkstrategin är komplex, eftersom Googles funktioner har blivit mer och mer avancerade med åren. Därför krävs strategiska länkar för att skapa effektiv optimering.

Länkstrategi är en viktig del av sökmotoroptimeringen för att er webbplats ska hamna på Googles organiska resultatlistor. Det tar mycket tid och energi att skapa externa länkar med relevant innehåll men det är ett effektivt sätt för företag att rankas högre på Google.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i uppgifterna så kontaktar vi dig så snart vi kan.
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

Vi skapar digital framgång.

Vi är en SEO-byrå med målet att förbättra ert företags resultat och ranking på Google. Vi erbjuder ett stort utbud av tjänster inom strategisk sökmotoroptimering online. Vi grundades 2013 med syftet att synliggöra företag digitalt med effektiva SEO-strategier. Sedan dess har vi hjälpt företag i många olika branscher, både stora som små. Vi har gjort stora framsteg för företagens intäkter och tillväxt. Med trygg support, god kommunikation och en tydlig planläggning skapar vi bästa möjliga förutsättningar för ert företag.

Tryggt och säkert.

Vi utgår givetvis från Googles egna riktlinjer och rekommendationer. Vi sätter alltid kunden i fokus och vill leverera trygghet, säkerhet, lönsamhet och långsiktighet. Ett samarbete precis som vi själva hade velat ha det.
seo triangle new0

Vill du bli kontaktad?

Fyll i uppgifterna så kontaktar vi dig så snart vi kan.
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

SEO ordlista.

Vid Onpage-optimering tittar man närmare på webbplatsens helhetsstruktur för att på lämpligt vis kunna förtydliga och förbättra innehåll, funktion och bakomliggande teknik.

Mycket att betrakta för lyckat resultat

Helheten och besökarens upplevelse ska beaktas men det finns ytterligare detaljer som är extra viktiga, så som:

  • Sökfrasernas existens och användning
  • Innehåll och relevans
  • Uppbyggnad av sidan

De sökfraser man främst vill ha synbarhet med på sökmotorerna är vanligtvis de som har mest relevans för ens verksamhet och det geografiska område där man verkar. Sökfraserna är grunden varifrån hela optimeringen byggs upp.

Sökfraserna – Ett avgörande val

Att välja rätt fraser kräver både kunskap och erfarenhet. Balansen mellan relevans och volym är viktig, samt förståelse för kundens tankemönster och sökvana. Det kan finnas begrepp med hög relevans inom branschen men som en utomstående inte skulle använda i söksyfte. Vad söker kunden på när de vill finna er?

Länkstrategi innebär att man jobbar för att få så många och så kraftfulla länkar som möjligt riktade till den aktuella hemsidan. För framgångsrik sökmotoroptimering är länkstrategin en nyckelprocess.

Länkar som ger kraft

Länkarna som man strategiskt väljer ut och bygger processen kring ska inte bara vara av stor volym utan än mer viktigt är att de har rätt karaktär för att kunna axla uppgiften att påtala webbplatsens relevans för Google.

Metadata kallar man all den informationen som finns med i kodningen men som för besökarnas ögon förblir obemärkt. Några som däremot tydligt ser och processar informationen är sökmotorerna som i sin tur sedan använder sig utav informationen då de indexerar den aktuella sajten.

Metataggar för olika mål

I kodningen av en webbplats finns det i regel flertalet olika typer av metataggar som alla sänder ut specifik information till sökmotorerna.

  • Meta robots – Instruktioner som ges ut till indexerande spindlar.
  • Meta description – En sammanfattning kring hela sidans huvudsakliga syfte.
  • Meta viewport – Talar dels om för sökmotorer att sidan är mobilvänlig.
  • Meta charset – Talar om vilket typ av teckenkodning som används på sidan

Taggen i kodningen som talar om för sökmotorerna hur de ska förhålla sig till sidans överliggande innehåll samt hur dess indexerande sökmotorspindlar ska bete sig då de rör sig inne på sajten.

Instruktioner för sökmotorspindlarna att följa

Genom att stoppa in meta robots i HTML-kodningen så instruerar man sökmotorspindlarna som kommer på besök vad som ska och vad som ej ska indexeras av sidans innehåll. Vanliga instruktioner som oftast används är follow/nofollow samt index/noindex.

Precis som metadata i allmänhet så är också meta description dolt för omgivningen men skrivs in i koden som en kortare sammanfattning av den specifika sidan. Även om besökare inte kan se texten så ligger den där som ett grundläggande element för indexering och därmed också er webbplats rankning hos sökmotorerna.

Det är även denna kortare text som besökare ser i sökresultatet. Därför kan en lockande och välskriven text leda till betydligt fler klick.

Skulle ni också vilja ha en större förståelse kring hur era besökare tänker och agerar? Genom Google Analytics blir det möjligt att få svar på samtliga frågor så som förslagsvis hur de hittade till er från första början, om deras besök ledde fram till någon försäljning eller hur deras generella upplevelse av sidan var.

Google Analytics är ett gratisverktyg hos Google som analyserar allt era besökare gör då de går in på er sida.

Med Google Analytics ökar förutsättningarna för er internetmarknadsföring

Alla företagare och inbitna affärsmän vet hur viktigt det är att följa upp och analysera sina resultat med jämna mellanrum för att därifrån utvecklas och förbättra resultat samt som i detta fall sin konverteringsgrad. Med Google Analytics blir det lätt som en barnlek att kontrollera hur väl hemsidan man besitter fungerar och vad som skulle kunna förbättras.

I ett IT-samhälle som det vi lever i idag så är marknadsföring på internet ofrånkomligen en av de mest lönsamma investeringar man som företagare kan göra. Det är till internet som man vänder sig på jakt efter tjänster eller produkter och därför bör det också vara en självklarhet för den som vill bli hittad att figurera just i dessa trakter.

Vi har redan hjälpt 1000-tals kunder att lyckas, låt det också få bli er tur nu.

I arbetet med onlinemarknadsföring så finns det otaliga verktyg och metoder som alla, helst tillsammans, hjälper ert företag att uppnå de allra bästa resultaten. Google Adwords, Sökmotoroptimering (SEO) , affiliatemarknadsföring, bannerannonsering, eller varför inte marknadsföring via e-post eller filmproduktion som är så hett just nu.

För ökad synlighet genom sökmotoroptimering och sponsrade länkar

SEM är förkortningen för Search Engine Marketing. Ett begrepp som innefattar all annonsering som görs inom olika sökmotorer så som exempelvis Google, Bing och Yahoo. Andra benämningar som också inkluderar detta är sponsrade länkar, PPC (pay per click) samt SEA (Search Engine Advertising).

Search Engine Marketings två huvuddelar

SEM som helhet inbegriper två huvuddelar som består av sponsrade länkar och sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering gör man med avsikt att bli ett alternativ i de organiska resultatlistorna som visas vid sökning av en fras eller ett nyckelord som på något vis är relevant för verksamheten man driver. För att det ska kunna ske så krävs det kontinuerligt och hårt arbete under längre perioder och arbetet som läggs ner på sökmotoroptimeringen har också bevisats vara det som i längden skänker allra bäst avkastning.

Sponsrade länkar i sin tur är framtagna annonser som mot betalning visas vid relevanta sökningar. Ett exempel på marknadsföring likt detta är Google Adwords där man betalar för att bli sedd ovan, under och bredvid den organiska resultatlistan.

PPC (Pay per click) är en betalningsmetod för marknadsföring och annonsering över internet som bland annat nyttjas då man annonserar genom Google AdWords. Principen är enkel. Den som annonserar bestämmer själv hur stor budget man är beredd att lägga på sin/sina annonser och betalar sedan enbart då någon klickar på annonsen och landar på den önskade sidan. Annonseringen i sig är alltså i övrigt kostnadsfri.

Etisk respektive oetisk sökmotoroptimering

Alla sökmotorer på nätet har tagit fram sina egna riktlinjer som beskriver hur de arbetar och vartefter sökmotoransvariga i sin tur också förväntas att följa. Det är riktlinjer som beskriver vad som är tillåtet att göra och vad de anser som oetisk optimering.

Sökmotoroptimering som strider emot de officiella riktlinjerna

Om sökmotorn anser att metoderna som man använder under sin optimering är oetiska så placeras man under kategorin black hat och blir utifrån det bestraffad genom olika metoder. Straffet för oetiska tekniker kan handla om allt ifrån att man blir tilldelad en lägre pagerank till att man helt och hållet kastas ut och svartlistas.

Arbetet som görs för att utöka tillströmningen av besökare på sin webbplats till följd av en högre rankningsgrad i sökmotorernas resultatlistor.

För att bli hittad

Har man upprättat en virtuell närvaro och vill få ut någon nytta där igenom så är det omöjligt att bortse från sökmotoroptimeringen. Det är det här arbetet kring ens hemsida som gör en synlig på nätets alla sökmotorer vart potentiella kunder och intressenter vänder sig då de söker efter tjänster eller produkter.

SEO med hög standard

Sökmotorernas komplexitet blir ständigt mer påtaglig och kraven på kvalitet ökar med det. För lyckade resultat och högre pagerank så krävs det också att hemsidan och dess innehåll uppfyller en mängd olika krav. Vet man inte hur det ska göras eller saknar man tiden som krävs så gör man bäst i att ta kontakt med en SEO-byrå som på professionell nivå kan hjälpa till.

Duplicerat innehåll är ett begrepp som används då texter och innehåll man publicerar nästintill eller fullt identiskt även presenteras via en annan domän eller på flera ställen på sin egna webbplats.

Ur ett SEO-perspektiv så är duplicerat innehåll något som ska undvikas i allra högsta mån. All befintlig text på en webbplats bör hållas unikt så att det endast går att nå via en och samma URL – din.

Möjliga problem vid dubbelindexerat innehåll:

  • Länkkraften som man skapat kommer inte enbart stanna på den webbplats som man besitter utan också spridas ut över flera.
  • Google väljer fel. Även om de försöker och många gånger lyckas sortera bort nytillkomna dubbletter så blir det ibland fel.
  • Statistikverktyg så som exempelvis Google Analytics kan också de i sin tur bli negativt påverkade.

301 Redirect är en av alla de statuskoder som programmerare kan använda sig utav i sin kodning för att hänvisa sökmotorspindlar till att utföra en önskad handling. 301 Redirect leder till en permanent ompekning som Google själva rekommenderar om man har som avsikt att omdirigera sin sida. På så vis så klargör man för Google att sidan blivit förflyttad och därav bibehålls både länkkraft och rankning i största möjliga mån.

Precis som 301 Redirect så är också detta en statuskod för ompekning men skillnaden dem emellan är att detta enbart är en temporär sådan och att länkkraft och relevans därav inte följer med i flytten. Trots detta så är ändå 302 redirect vanligt förekommande i somliga system vilket kan leda till att både länkkraft och pagerank hindras från att spridas vidare över sajten.

 

Vid arbete med offpage-optimering så behandlas och kontrolleras alla de yttre faktorerna kring en hemsida. Optimeringen avser allt det strategiska arbetet som utförs gällande den externa inlänkningen till sajten. Exempelvis så arbetar man med att uppbringa inlänkar av högsta möjliga kvalitet för att genom dessa skänka starkare relevans till sajtens utvalda sökfraser och nyckelord.

Kontroll som underlättar

Ju bättre koll man har på de olika externa inlänkningarna, desto enklare blir det också att effektivisera dess funktion så som att kunna justera dem vid behov. Något som skulle kunna vara nödvändigt att göra om ett företag flyttar sitt innehåll på webbplatsen till en annan undersida och man manuellt behöver rikta om inlänkarna.

Länkkraft är begreppet som används för att precisera den faktiska kraft som en inlänk till själva sidan för med sig. Jämför man med PageRank så skiljer sig dessa ifrån varann på det vis att länken också kan ge ifrån sig fler signaler än de som blir beskrivna kring själva Pageranken, exempelvis gällande ankartexten.

Googles värdering av länkkraften

När Google värderar hur stark respektive mindre värdefull en inlänk är så sker det utifrån dess ålder, länkens position på sidan, dess relevans samt om det finns något som tyder på att länken skulle kunna vara betald etc.

En stark spelare ur sökmotoroptimeringsperspektiv

Ord eller fraser som formas till länkar i en text kallas för ankartexter. Länkningen finns dels där för att lotsa hemsidans besökare men påverkar samtidigt också hur sökmotorerna ser på webbplatsen och dess innehåll. Det är inte bara en viktig aspekt för sökmotoroptimeringens framgång utan också en av de viktigaste spelarna inom hela processen. Ankartexten förmedlar starkare sökordsrelevans till målsidan som man arbetar med för att kunna ges ökad organisk synlighet

RSS-flödet är en alldeles underbar teknik som förenklar stort för de som rör sig på nätet och vill få ut så mycket som möjligt under kortast tänkbara tid. Det är en möjlighet till att prenumerera på sidor, bloggar, forum och nyhetssajter som man har extra stort intresse kring och därav ofta brukar besöka.

I ett RSS-flöde samlas alla uppdateringarna så att man får dem sammanfattade och lättöverskådliga på ett och samma ställe. De syns i flödet i form av en rubrik och därefter en kortare beskrivning kring det nyupplagda innehållet tillsammans med möjligheten att ta sig vidare till den aktuella sidan.

Till en första början så var det allra främst bloggare som anslöt sig till flödena. Idag däremot så är det också vanligt att andra sidor utöver dessa gör det samma tack vare dess fördelar.

RSS och SEO

Ur ett SEO-perspektiv så är detta en mycket smart funktion att ta del utav om möjligheterna finns. Uppdateringar och nytt innehåll är bra för rankingfaktorn. Användarna kan alltså få en lättare skjuts i sin sökmotoroptimering vid kontinuerlig användning.

Precis som all meta-data så placerar man också sina meta-keywords i sin HTML-kodning. Idag så värdesätter dock inte Google dessa instruktioner så högt tack vare att de tidigare missbrukats av webbmasters på flera olika vis.

Framtidssäkring

Om man bara använder sig utav sina meta-keywords på ett klokt vis så skadar det trots allt inte alls att lägga in några i sin kod till sajten. Ingen vet helt säkert huruvida taggen kommer att öka i styrka igen inom en snar framtid eller ej och därav kan det vara klokt att gardera sig i förtid. Se dock då till att det är ord av värde och använd taggen restriktivt.

Robots.txt är en typ av textfil som kan placeras i serverns grundnivå direkt under domänen för att informera besökande indexspindlar hur man önskar att de ska bete sig då de indexerar sidan. Genom enklare direktiv talar man om för spindeln vad de är tillåtna att se samt vad man vill hålla dolt.

Anledningen till att man vid en sökning på nätet når fram till sidor som känns relevanta för de ord och fraser man skrev in tidigare i sökfältet är att Google tidigare indexerat dem. Man skulle kunna jämföra hela processen med böckers och katalogers innehållsregister. Tack vare Googles omfattande index så slipper man bläddra igenom ett större antal sidor för att hitta det man söker då de redan finns kategoriserade och lagrade i sökmotorns minne.

Bing och Google är två sökmotorer som bland annat använder sig utav indexering.

En oerhört kraftfull metod för att kontrollera sin webbplats förmåga att driva besökaren mot den önskade handlingen och därigenom också generera resultat.

Det kan handla om allt ifrån att köpa ens tjänster/produkter, besvara en enklare enkät eller skriva upp sig för få ta del av företagets nyhetsmejl.

Mätbara resultat genom Google Analytics

Mätbara resultat genom Google Analytics

Resultaten för ens hemsida läser man enkelt av genom Google Analytics där de visas i form utav en procentuell konverteringsgrad.

Google Instant gör det möjligt för den som söker att se alternativa resultat samtidigt som man skriver in sin förfrågan i sökmotorns sökfält. Detta bidrar till att man når fram till det eftersökta innehållet betydligt mycket snabbare än vad man annars gjort samtidigt som man också blir hjälpt till att mer träffsäkert hitta rätt sökfraser för bäst utdelning.

Google Instants främsta fördelar

  • Snabbare sökningar
  • Omedelbara resultat
  • Förslag till bättre nyckelord

Ett koncept som ofta berörs då man arbetar med marknadsföring online och kan bäst beskrivas som en slags matematisk formel användbar för sökmotorerna då de arbetar med att rangordna de olika webbplatserna och dess positioner i de organiska träfflistorna. Det är tack vare dessa matematiska formler som man när man skriver in en sökfras får de mest relevanta resultaten som svar.

Ständigt blir dessa algoritmer allt mer komplexa genom dess utveckling och därför så är det också av stor vikt att man förstår dess funktion och aktivt anpassar sin hemsida för att hålla sina positioner eller rankas högre i träfflistan.

Canonical URL, taget från det engelska ordet canon, används för att hjälpa sökmotorerna att hitta duplicerat innehåll samtidigt som man också talar om för dem vilken URL som är den rätta. Vilken URL som sökmotorerna ska betrakta och behandla som originalet.

 

Först och främst så behöver man själv hitta bra länkar att bygga sin sökoptimering på. Därefter kan man arbeta vidare och söka efter länkpartners som hjälper en i optimeringsarbetet genom att de länkar till landningssidan för att öka dess pagerank. Dessa kallas för länkpartners.

Bounce rate är en mycket effektiv måttstock gällande hur hög kvalitet ens hemsida tycks hålla samt hur god dess förmåga är till att finna och nå fram till rätt målgrupp.

Få koll på din avvisningsfrekvens

Om ni lyckats med att dra besökare till er webbplats så har ni gjort en stor vinst, men i nästa skede så gäller det också att hålla dem kvar på sidan så att de tar del av informationen som ni vill nå ut med samt att de genomför den handling ni uppmanar dem till.

En bounce sker genom något av följande görs:

  • Besökaren stänger antingen tabben eller hela sidan.
  • Besökaren väljer att skriva in en annan URL i adressfältet.
  • Klickar sig vidare från er sida via en länk till en annan.
  • Den besökande klickar på bakåtknappen och lämnar därmed er webbplats.
  • En bounce noteras också då besökaren stannar kvar inaktiv på en och samma sida i som minst 30 minuter.
  • En bounce registreras då besökaren lämnar webbplatsen från ingångssidan utan att samverka med sidan.

Sociala medier är idag långt ifrån enbart en plats där man håller kontakten med gamla vänner eller interagera med nuvarande genom inlägg och kommentarer. Det är också en fantastisk plattform för framåtsträvande och moderna företag som vill ha en möjlighet att hålla sig nära sina kunder och konkurrenter.

En möjlighet ingen bör missa

Har man inte redan lagt till SoMe-marknadsföring som en del i sin totala marknadsföring så kan det vara på tiden. Genom att hålla sig aktiv och informera samt annonsera via sociala medier så kan man snabbt sprida sitt budskap och hålla en nära kontakt med nuvarande och potentiella kunder.